De vergeten jaren

Cover 4 De vergeten jaren boek

Na een zoektocht van uren vonden we papa huilend op een bankje in een klein dorp zo’n tien kilometer uit de buurt.
“Ik weet het niet meer, ik weet het niet meer,” snikte hij.
Ik voelde me net zo ontredderd als de kwetsbare man die ik nauwelijks nog herkende.

Eveline zorgt voor haar demente vader. Terwijl zijn geheugen afneemt, nemen de raadsels rondom zijn leven toe. Hoe goed kent Eveline haar vader eigenlijk? Moet ze zijn verwarde opmerkingen toch serieuzer nemen dan ze in eerste instantie dacht? En hoe zit het met de geheimzinnige gebeurtenissen in het verpleeghuis voor alzheimerpatiënten, waarbij zelfs het landelijke nieuws wordt gehaald?

De vergeten jaren is een aangrijpende en spannende literaire roman vol onverwachte wendingen. Een herkenbaar verhaal voor ieder die te maken heeft met het ongrijpbare proces van dementie en het verwerken van het verlies van iemand die zo dichtbij is, maar toch zo ver weg.

Op jonge leeftijd maakte de auteur de dementie van haar vader mee. Haar ervaringen vormden de inspiratie voor het thema van dit boek, waarin een vader en dochter door omstandigheden nader tot elkaar komen.

NBD/Biblion: Een ontroerend verhaal over de zorg en problemen van familieleden als hun naaste getroffen wordt door dementie.

Uitgelezen: In eerste instantie en bovenal is dit een boek dat raakt. Hoewel niet helemaal hetzelfde, lijkt mijn situatie op dat van Evelien, de hoofdpersoon. Het wordt zo levendig en echt beschreven, dat ik het gevoel kreeg een autobiografie te lezen. En net als je denkt dat dat het is, duikt het boek de diepte in en wordt het ook nog boeiend, interessant en zelfs een beetje spannend. Het boek was niet meer weg te leggen. De emoties van Evelien, de terugblikken naar haar jeugd en dan: wat gebeurt er in het zorgcentrum waar haar vader woont? Heel goed verwoord en neergezet. Ik begin echt een fan te worden van de boeken van Marian. Haar boeken over haar Jack Russel Terriër (Meneer) Maus zijn ook al zo leuk. *****

Hebban.nl: Deze roman, met als hoofdpersoon Eefje, kan bestempeld worden als dochter-vaderroman, in die volgorde, want het is Eefje die het woord doet.
Het verhaal is opgebouwd in afwisselende hoofdstukken: flashbacks van Eefje’s jeugd in het gezin en de tegenwoordige tijd waarin de ontwikkeling gevolgd wordt van vader die steeds meer afglijdt naar mentale afwezigheid. Verder is er een niet onbelangrijke rol voor Charlie, de hond, stabiele factor aan de zijde van Eefje.
Er lopen vervolgens een aantal verhaallijnen parallel door het verhaal , die aan het eind samen komen. Deze hebben betrekking op vader, het verpleeghuis, de zus van vader en 2 aanbidders van Eefje.
Het is best spannend en verrassend, hier ga verder niet op in, om niets prijs te geven.

Wat me opgevallen is in dit boek is de zeer verzorgde en fijne schrijfstijl, het voelt aan als heel natuurlijk, sprankelend en licht.
De flashbacks zijn ontroerend, want Eefje beschrijft haar herinneringen echt als kind, heel mooi gedaan. ****
© Tea

De Boekenhoek / Boekenwurm-en-pleeg: Grote complimenten voor De vergeten jaren! Elke keer werd ik op een ander been gezet. Het verhaal is zo herkenbaar. Door de spannende verhaallijnen leest het boek als een trein.

Bol.com: Dit boek is een klassieker. Prachtig sfeervol en mooi opgebouwd boek met diepgang, waarin heden en verleden in het leven van de hoofdpersoon, Evelien, letterlijk samenkomen. Dit spannende verhaal vol symboliek is herkenbaar en het einde is zowel zeer verrassend als ontroerend. Bij herlezing valt nog meer op hoe goed dit verhaal in elkaar steekt. Onvergetelijk.

Désirée: Ik heb het boek in één keer uitgelezen! Heb ervan genoten, goed en boeiend geschreven, met een hele onverwachte ontknoping. Knap gedaan, mijn complimenten!

Arnold Fritz: De vergeten jaren is een mooi en spannend boek. De flashbacks zijn ontroerend en de allerlaatste onthulling was voor mij een prachtig einde. Gecomplimenteerd!

Nel: Mijn complimenten. Ik heb genoten van je boek. Een ontroerend verhaal met een verrassend einde. En zeer herkenbaar omdat mijn moeder ook aan het dementeren is. Echt een prachtig boek, een aanrader voor iedereen.

Ellen: Ontzettend genoten heb ik van je nieuwe boek. Ik had hem in twee dagen uit, ik zat er echt helemaal in en wilde graag weten hoe het verder ging. Je hebt een prachtig verhaal geschreven, ook heel herkenbaar. Echt geweldig!

Jeanine, journaliste: Tjonge, al na de eerste hoofdstukken was ik niet meer uit het boek weg te slaan. Het is op een bijzondere manier boeiend en spannend. En het einde is natuurlijk helemaal gaaf! Wanneer je je verplaatst in de hoofdpersoon dan zijn veel situaties herkenbaar. Ontzettend leuk om te lezen. Ik ben benieuwd naar je eerstvolgende uitgave!

Dorien Bosmans: Het is een prachtig, spannend en pakkend verhaal. Heel mooi geschreven en ik kon alles voor m’n ogen zien gebeuren. En het boek leest als een trein. Ik ga hem zeker nog eens herlezen.

ISBN 978-90-8570-927-5 / NUR 330 / paperback / 300 pagina’s / € 18,95

De vergeten jaren bestellen | E-book

Advertenties