Interview: Nieuw boek van Marian Werkman


Ze won de eerste prijs in de verhalenwedstrijd van het Dordrechts Winterboek, stond op verschillende shortlists en won een aanmoedigingsprijs. Ook is ze auteur van verschillende boeken, zowel fictie als non-fictie. Veelzijdigheid in het schrijven is de Papendrechtse Marian Werkman dus niet vreemd, hoewel ze heeft ontdekt dat niet iedereen dat begrijpt. “Ik word soms aangesproken door mensen die verbaasd aan me vragen: ‘Ben je bezig aan een detectiveverhaal, maar jij bent toch de schrijfster van die hondenboeken? Een lezer associeert je vaak met één genre, terwijl een schrijver van veel meer markten thuis kan zijn.”

PAPENDRECHT – Op zolder bewaart Marian Werkman de grote illustraties die ze maakte bij de verhalen die ze schreef. Het illustreren kwam later, de liefde voor het schrijven had ze al vanaf het moment dat ze een pen kon vasthouden. “Ik schijn al vanaf mijn vierde jaar gezegd te hebben dat ik schrijfster ging worden. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, maar wel via een omweg. Toen ik zeventien was ben ik na het vwo naar de pabo gegaan. Achteraf gezien was misschien de school voor journalistiek beter geweest, maar het liep anders. Toch heeft de pabo ook goeds gebracht. Ik schreef namelijk voor de schoolkrant en heb daar mijn latere echtgenoot Marco Knauff ontmoet. Samen recenseerden we kunst voor de schoolkrant. Na een baan in het onderwijs ben ik fulltime gaan schrijven, evenals Marco, die daarnaast ook nog een tekstbureau heeft.”

Marian verzon in haar kinderjaren Tippie en Fikkie, twee hondenvriendjes die avonturen beleefden. De twee karaktertjes keerden in 2005 terug in Tippie en Fikkie in dromenland, een prentenboek dat Marian zelf illustreerde.
Haar liefde voor (asiel)honden beschreef ze in de boeken Meneer Maus, Meer Maus en Help, ik heb een asielhond. Alle titels werden door lezers, recensenten en deskundigen positief ontvangen. Haar boek Hond te koop speelt zich af tegen de achtergrond van illegale hondenhandel. Het is een fictief verhaal waar Werkman haar personage Mirjam Zomer introduceert, een privédetective.
“Ik vond het heerlijk om dit boek te schrijven. Het maakt het schrijven gemakkelijker als het een onderwerp is dat dicht bij me staat, maar het feit dat ik er ook mijn fantasie op kon loslaten maakte het schrijfproces nog fijner.”
Echtgenoot Marco Knauff is van mening dat Marian van het personage Mirjam Zomer een karakter heeft gemaakt dat prima kan dienen voor een boekenreeks. “Marco, die ook misdaadverhalen schrijft, en ik kijken elkaars werk na. De opbouwende kritiek gaat altijd zonder ruzie. Soms kan Marco een stuk tekst van mij vanuit een ander gezichtspunt bekijken, wat heel verfrissend is. Het is fijn om zo dicht bij huis, zelfs ín huis, feedback te krijgen van iemand die ook kennis van zaken heeft.”

Haar boek De vergeten jaren ligt Marian het meest na aan het hart. “Het is een roman over een vrouw die een zoektocht begint naar het leven van haar dementerende vader. Ik heb het van dichtbij meegemaakt, maar niet alleen daarom hou ik van dit boek. Ik ben vooral tevreden over hoe het uiteindelijk is geworden. Als schrijver ben je met je ene boek anders verbonden dan met je andere. De vergeten jaren verscheen in 2011. Daarin besprak ik toen al thema’s die nu actueel zijn rondom dementie, verpleeghuizen en verpleeghuiszorg. Allemaal onderwerpen die bijvoorbeeld Hugo Borst in zijn boek Ma vier jaar later ook te berde brengt.”

Zwijgen is goud is het tweede deel in de Mirjam Zomer detectivereeks, een echte whodunnit zoals in Engelse detectives, het genre waar Werkman van houdt. Zwijgen is goud verschijnt eind februari en is in alle boekhandels te koop of te bestellen. Meer over Marian Werkman en haar werk staat op http://www.marianmaus.wordpress.com

© Caty Groen – Kroon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s