Luisterboek

49. NL leest in de bieb 1

Goed nieuws: er wordt een luisterboek gemaakt van Hond te koop. Dit gebeurt bij het CBB in Ermelo, waar ze boeken in aangepaste leesvormen beschikbaar stellen voor mensen met een leesbeperking, dus voor blinden en slechtzienden. In opdracht van het Sector Instituut Openbare Bibliotheken (SIOB) produceert de CBB voor het centrale loket Aangepast Lezen boeken in gesproken vorm en tijdschriften in braille en in grootletter. De uitlening van boeken gaat via Aangepast Lezen in Den Haag.

Op dit moment wordt mijn boek ingelezen. Dit voorlezen van boeken gebeurt door vrijwilligers die een geschikte stem hebben, met de juiste intonatie en een duidelijke manier van spreken. De website meldt hierover: ‘Het bestaan van duizenden boeken en vele tijdschriften in gesproken vorm is mogelijk dankzij de inzet van deskundige vrijwilligers. In zes opnamestudio’s in Ermelo (3), Sneek (1) en Zeist (2) zijn ongeveer 200 vrijwilligers onder leiding van opnametechnici werkzaam als inlezer. Daarnaast lezen tientallen vrijwilligers thuis tijdschriften en consumentenwerk in met behulp van digitale opnameapparatuur. De vrijwilligers beschikken over een goede stem en een brede algemene ontwikkeling. Ze houden van boeken en van voorlezen, lezen makkelijk citaten en (geografische) namen in moderne talen voor. Om voor het inlezen in aanmerking te komen, doet een kandidaat eerst een stemtest die op tijdschriften en consumentenwerk is afgestemd. Als hij/zij hiervoor slaagt, ontvangt deze van het CBB een training gericht op het vertolken van artikelen uit tijdschriften en leren wij hoe de apparatuur te bedienen.’ Er komt dus heel wat bij kijken om de boeken voor te lezen.

Het bijzondere is dat mijn plaatselijke collega-auteur Hermien Stok, die zelf ook boeken schrijft, vrijwilliger is bij het CBB. Zij ontdekte mijn boek op de plank. Het was aangeboden door de bibliotheken om als luisterboek om te zetten. Ze vroeg meteen of zij die taak op zich mocht nemen, aangezien ze mij als schrijfster persoonlijk kent. Nu gaat ze elke week op stap om een stuk voor te lezen uit het verhaal van Mirjam Zomer en Binky uit Mausveld. Straks kunnen daardoor ook mensen met een leesbeperking genieten van de eerste detective over detectivebureau MMysterieus. Aangezien ik in mijn directe omgeving te maken heb met (bijna)blinde personen, ben ik benieuwd wat die van mijn boek vinden. Binnenkort kunnen ze zelf naar de spannende verwikkelingen luisteren!

Update: klik hier voor het luisterboek in de catalogus van aangepast lezen.